Єврокомісія пропонує використати доходи від заморожених російських активів для військових потреб України

Головна > Політика > Єврокомісія пропонує використати доходи ...
Author

Марія Куренко

28.02.2024, 14:07
Shares

3

Views

638

Урсула Гертруда фон дер Ляйен: фото, биография, досье
EPA

На думку президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн ЄС слід розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для придбання військових поставок для України.

Про це повідомляє Reuters.

"Настав час розпочати розмову про використання доходів від заморожених російських активів для спільної закупівлі військової техніки для України", – заявила вона в Європейському парламенті, закликаючи ЄС робити більше в оборонній політиці.

За словами фон дер Ляєн, не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж "зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя".

"Не варто перебільшувати ризики війни, але до них слід бути готовими, і це починається із гострої необхідності відновлення, поповнення та модернізації збройних сил держав-членів", – зазначила вона.

Також фон дер Ляєн оголосила про нову Європейську стратегію промислової оборони, яку Єврокомісія представить у найближчі тижні.

Як зазначила президентка, однією з її основних цілей буде визначення пріоритетності спільних закупівель, а також різке збільшення оборонно-промислового потенціалу ЄС в найближчі пʼять років.

Водночас вона підкреслила, що посилення європейських зусиль у галузі оборони не зменшить потреби в альянсі НАТО.

"Насправді, більш суверенна Європа, особливо у сфері оборони, є життєво важливою для зміцнення НАТО", – пояснила вона.

Нагадаємо: Європейський Союз, країни «Великої сімки» та Австралія заморозили близько 260 млрд євроу вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони згодні з тим, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, однак союзники поки не узгодили конкретний механізм використання російських державних коштів на допомогу Україні. Більша частина державних російських активів заморожена в Бельгії та Франції. Країни Європи погодились резервувати на окремому рахунку доходи від активів, щоб спрямувати їх на допомогу Україні.

Дискусії щодо використання російських активів активізувалися , оскільки республіканці у Вашингтоні продовжують блокувати нову допомогу Києву, адміністрація Байдена прагне запропонувати Україні ще один важливий сигнал своєї підтримки.

27 лютого міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни "Великої сімки" терміново знайти спосіб направити на допомогу Україні заморожені російські активи.

Позиція країн-членів ЄС має вирішальне значення, оскільки переважна більшість коштів перебуває у Європі, переважно у бельгійській клірингової палаті Euroclear. Клірингова палата та Європейський центральний банк скептично ставляться до конфіскації активів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

19 населених пунктах Херсонщини були під ударами російських військ, восьмеро поранених

Пошкоджені багатоповерхівка та 21 приватний будинок, господарча споруда, гаражі і три автомобілі, об'єкти комунальної та сільськогосподарської інфраст...

20.05.2024 - 09:34

Arrow
Theme

Спорт

МОК заборонив російським журналістам використовувати символіку країни на Олімпійських іграх в Парижі

Цього року російські та білоруські спортсмени можуть брати участь у Олімпіаді у нейтральному статусі та лише в індивідуальних видах спорту.

17.05.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити