"Я ношу ці історії з собою… і відчуваю такий глибокий обов’язок поділитися ними"- світлини про наслідки війни в Україні Патріка Паттерсона у Капітолії

Головна > Культура > "Я ношу ці історії з собою… і відчуваю т...
Author

Марія Куренко

10.11.2023, 10:48
Shares

3

Views

1 185

Фотограф Патрік Паттерсон під час роботи в Бородянці на Київщин, holosameryky.com

В одній із будівель Капітолію протягом трьох днів – 7, 8, 9 листопада – експонувалися світлини американського фотографа Патріка Паттерсона, який рік провів в Україні, знімаючи на фотокамеру наслідки російських злочинів.

Як пише "Голос Америки", під час виставки на Капітолійському пагорбі Паттерсон продемонстрував сенаторам і конгресменам фото, зокрема, з деокупованої Харківщини, та розповідав про українців, життя яких зруйнувала війна, інформує Інфокурс.

"Бомба впала на їхню квартиру, вбивши сімох членів родини Міші та ще 54 людини, які були в підвалі. Коли Міша через шість годин туди зайшов, він упав на коліна і закричав: "Боже, Господи, чому? Міша втратив трьох онуків, серед них - трирічного малюка, дружину, доньку, зятя, тітку", - розповів Патрік Паттерсон.

Фото Михайла, мешканця Ізюма на Харківщині, який у березні 2022 року через російський авіаудар втратив 7 членів сімʼї.
Фото Михайла, мешканця Ізюма на Харківщині, який у березні 2022 року через російський авіаудар втратив 7 членів сімʼї.

Паттерсон каже, що Михайло хотів розповісти світу про свою трагедію, тому й погодився, аби його фотографували. Він, "як і більшість українців, яких я зустрічав, хотів поділитися своєю історією зі світом, аби люди зрозуміли, як виглядає російська агресія"

Виставка у Капітолії демонструє розбиті долі українців, понівечені вулиці міста Ізюм, яке майже півроку перебувало в окупації, інші деокуповані українські міста, масові поховання, а також деякі приклади поведінки російської армії, які можуть бути менш знайомими американським законодавцям.

"Росіяни вкрали кухонну мийку після вбивства родини, яка жила в цій квартирі"
Мурал на стіні зруйнованого будинку в Бородянці на Київщині
Зруйнований російським авіаударом будинок в Ізюмі

Фотограф зі США Патрік Паттерсон в березі 2022 року поїхав на польсько-український кордон, аби фотографувати там біженців. Потім він захотів показувати світу російські злочини, і в червні 2022 року вперше відвідав Україну, де вирішив залишитися на рік. Фотограф оселився в Києві, але постійно їздив на Чернігівщину, Харківщину, Херсонщину, в Миколаївську область. Він зосередив свою роботу на тому, аби фотографувати деокуповані українські міста й села, записувати історії людей, які пережили окупацію росіян.

У червні 2023 р. із тисячами світлин він повернувся до США. Фотограф каже, що в рідному штаті Нью-Гемпшир ні на день не забуває історії людей з України:

"Я ношу ці історії з собою… і відчуваю такий глибокий обов’язок поділитися ними. Це справжні люди, які мають справжні почуття. А в Україні так багато людей, які навіть не були поховані гідним чином. Це країна, в якої відбирають усе… І для мене важливо розповісти людям на Заході, що українці не здивовані цим, зважаючи на Голодомор, і одвічне ставлення росіян".

Фотограф вважає, що його розповіді особливо важливі зараз, коли в Конгресі розглядають питання допомоги Україні. Тож на запрошення сенаторки-демократки від штату Нью-Гемпшир Джин Шагін він організував виставку на Капітолійському пагорбі.

"Важливо мати їх тут, щоб інші політики, члени Конгресу, відвідувачі Капітолію могли побачити ці фото. Зображення вартують тисячі слів. І ці світлини розповідають історію... Для нас важливо бачити. Тому що багато з того, що ми чуємо, - це статистика, однак коли ви насправді бачите фотографії людей, які постраждали, це впливає по-іншому," - прокоментувала виставку Шагін.

Сенаторки-демократки від штату Нью-Гемпшир Джин Шагін та Марґарет Ґассан, а також конгресвумен Енн Маклейн Кастер на виставці в Конгресі
Посолка України у США Оксана Маркарова, сенаторка Джин Шагін та фотограф Патрік Паттерсон на виставці у Капітолії

Проведення виставки підтримало посольство України у США.

"Вона [виставка] ще раз нагадує і всім нашим друзям і тим, хто, можливо, не знає чи трішки призабув уже про Україну, що війна триває, і що для нас всіх, і українців, і американців, дуже важливо перемогти в цій війні", - сказала на відкритті виставки посолка України у США Оксана Маркарова.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити