Віртуальну галерею "14-21" з картинами вітчизняних митців створили на платформі "Ковчег Україна"

Головна > Культура > Віртуальну галерею "14-21" з картинами в...
Author

Ольга Фединчік

02.10.2023, 15:22
Shares

2

Views

427

kovcheh.ua

Твори українського мистецтва тепер доступні онлайн завдяки новому проєкту "14-21", який зібрав понад пів тисячі творів з різних епох і стилів

Про це повідомляєУкраїнський культурний фонд, інформує Інфокурс.

"Нам зараз необхідно здійснити величезну роботу – не тільки продемонструвати світові шедеври нашої культурної спадщини, маловідомі чи взагалі невідомі навіть нам самим, але й переосмислити власну культуру і допомогти світові подивитись як на українську, так і на російську культуру через нову "деколонізаційну" оптику", – зазначили автори проєкту.

Онлайн-галерея "14-21" - це унікальний проєкт, який демонструє понад 500 творів українського мистецтва з XIV по XXI століття. Зокремасакральне мистецтво Русі, барокові скульптури містичногоПінзеля, живопис Васильківського, Труша, Новаківського, Кульчицької, Маргіт і Романа Сельських, Леопольда Левицького, Миколи Глущенка, графікаСороки і Жука, скульптурний вибух світового масштабуОлександрАрхипенкоі наш геніальний сучасникРоман Петрук.

Повідомляється, назва галереї відбиває широкий діапазон епох і стилів, які представлені в ній. Серед експонатів є руські ікони, барокові скульптури, живопис і графіка відомих українських художників та скульпторів.

Притча про багача і бідного Лазаря
Гуцульська ікона на склі, kovcheh.ua

"На традиційних весільних рушниках українці часто вишивали Дерево Роду, а поруч – дві пташки, що охороняють Квітку Життя. Так і ми прагнемо вберегти саме ядро, серцевину України – те, що робить нас нами, і те, що має залишитись недоторканним навіть в епоху космічних мандрівок. Тому ми зібрали найцінніше і завантажили на "Ковчег" – весь культурний капітал країни, що має стати тими внутрішніми опорами, на яких збудуємо Україну майбутнього",– йдеться в описі.

Галерея створена платформою "Ковчег Україна".

На фото: Виставка "14-21"

Фото: kovcheh.ua

Онлайн-галерея не лише показує мистецькі роботи, а й робить їх інтерактивними. Вона пропонує глядачам анімовані полотна, онлайн-ігри, слайд-шоу, відеолекції та наукові статті. Це дозволяє краще зрозуміти та оцінити українську мистецьку спадщину.

За даними фонду, проєкт має на меті змінити культурний образ України у світовому контексті.

Ініціаторами і засновниками платформи єЯрина Винницька і Дмитро Осипов. Проєкт співтворився разом із колекціонером,засновником Львівського Інституту колекціонерства Тарасом Лозинським, художникомОстапом Лозинським, об’єднав в одну команду українського поетаСергія Жадана, всесвітньовідомий гуртДахаБраха, а також ІТ-компаніюEDpro, продакшн-студіюFilm.uaта багатьох інших.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити