Україна вважає неприйнятними антиукраїнські акції в Польщі - МЗС

Головна > Політика > Україна вважає неприйнятними антиукраїнс...
Author

Ольга Фединчік

16.02.2024, 17:56
Shares

2

Views

648

МЗС закликає нардепів не втручатися в кадрову політику міністерства -  Korrespondent.net
МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає неприйнятними антиукраїнські акції в Польщі і очікує від польської влади належного реагування на риторику, яка завдає шкоди двостороннім відносинам.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

Ніколенко зазначив, що останніми прикладами таких акцій стали особливо радикальні прояви - псування українського зерна на кордоні та вчорашня демонстрація фермерів у Вроцлаві із антиукраїнськими гаслами.

"Ці акції, на додачу до блокування польсько-українського кордону, не лише завдають численних збитків українській економіці, яка і так потерпає від російської агресії, а й порушують принципи українсько-польської солідарності. Українці платять своїми життями, аби польські та інші європейські міста жили в мирі. Це не має забуватися або сприйматися як належне", - наголосив речник МЗС.

Він акцентував, що будь-які намагання радикальними або антиринковими заходами послабити економіку України лише підважуватимуть здатність стримувати агресію Росії, створюватимуть додаткові загрози безпеці Польщі та її добробуту.

Ніколенко запевнив, що Україна глибоко вдячна як польській владі, так і громадянам за всю підтримку та допомогу впродовж цих двох років повномасштабного вторгнення Росії та завжди виступала за конструктивний підхід у вирішенні питань, пов’язаних із транзитом українських зернових та торгівлею.

"Очікуємо, що аналогічного підходу дотримуватиметься і влада Польщі, зокрема і в питаннях ефективного запобігання протиправним діям проти українських вантажів, належного реагування на риторику, яка завдає шкоди двостороннім відносинам", - заявив він.

Речник МЗС також запевнив, що Україна рішуче налаштована зміцнювати відносини дружби і взаємної поваги із Польщею, з якою має спільне європейське майбутнє.

Нагадаємо: З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску "Дорогуськ–Ягодин" та "Гребенне–Рава-Руська".

11 лютого поблизу прикордонного переходу в Дорогуську учасники акції протесту зірвали митні пломби з трьох вантажівок, які їхали з України, в результаті чого зерно частково висипалося на дорогу. За підрахунками, з кожної вантажівки висипалося близько тонни збіжжя. Районна прокуратура міста Холм розпочала слідство за цим фактом.

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за висипане фермерами українське зерно.

12 лютого розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску "Зосін – Устилуг" та біля ПП "Долгобичув – Угринів" та знову заблокували "Шегині".

13 лютого польські протестувальники розпочали блокування руху біля пункту пропуску "Корчова - Краківець". Це вже шостий КПП, який блокують поляки.

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

15 лютого на пункті пропуску "Ягодині" розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів. Перевізники і водії, які долучилися до акції протесту, планують зупиняти й перешкоджати руху Україною водіям польських вантажівок, які обʼїжджають на пункті пропуску "Дорогуськ – Ягодин" загальну чергу.

Польські фермери наразіпогрожують 20 лютого заблокувати усі переходи на польсько-українському кордоні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

19 населених пунктах Херсонщини були під ударами російських військ, восьмеро поранених

Пошкоджені багатоповерхівка та 21 приватний будинок, господарча споруда, гаражі і три автомобілі, об'єкти комунальної та сільськогосподарської інфраст...

20.05.2024 - 09:34

Arrow
Theme

Спорт

МОК заборонив російським журналістам використовувати символіку країни на Олімпійських іграх в Парижі

Цього року російські та білоруські спортсмени можуть брати участь у Олімпіаді у нейтральному статусі та лише в індивідуальних видах спорту.

17.05.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити