Обладнання для аеродромів, снаряди для артилерії, ППО та HIMARS - увішли у новий пакет допомоги США

Головна > Політика > Обладнання для аеродромів, снаряди для а...
Author

Марія Куренко

25.04.2024, 10:38
Shares

2

Views

296

Льотчики штовхають на піддон.
Міноборони США

Уряд США виділив Україні перший пакет військової допомоги після схвалення Конгресом додаткового фінансування на 60,8 млрд гривень.

Згідно пресререлізу Пентагону до нього увійдуть, зокрема, ракети для ППО, HIMARS, боєприпаси та обладнання для аеродромів.

"Сьогодні, після ухвалення доповнення про національну безпеку, яке щойно підписав президент, Міністерство оборони оголосило про значну нову допомогу в галузі безпеки, щоб терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Це оголошення є п’ятдесят шостим траншем обладнання, яке адміністрація Байдена надає Україні зі запасів Міністерства оборони з серпня 2021 року", - йдеться у повідомленні Міноборони США.

Сумарна вартість пакета – 1 млрд доларів. Озброєння поставлятимуть напряму зі складів Пентагону. У відомстві оприлюднили деяку номенклатуру зброї, але традиційно не вказують кількість.

ППО стосуються чотири позиції.

Ракети RIM-7 – їх зокрема інтегрували до радянських комплексів "Бук" у рамках проєкту FrankenSAM.

AIM-9M – це стандартна ракета класу "повітря-повітря" для F-16. Україна переробила їх для запуску із наземних комплексів, повідомляло FT.

Stinger – переносні зенітні-ракетні комплекси, які можуть допомогти першою чергою українській піхоті проти ворожих безпілотників, штурмовиків, гелікоптерів.

Набої калібру .50 BMG для боротьби з БпЛА.

Боєприпаси, озброєння, військова техніка, спорядження

Без уточнень вказано, що Україна отримає високоточні авіаційні боєприпаси. Ймовірно, йдеться про керовані авіабомби JDAM-ER, які Україна вже отримувала та застосовувала з МіГ-29.

Снаряди для артилерії: 155-мм – осколково-фугасні, подвійного призначення та вдосконалені, 105-мм боєприпаси, 60-мм мінометні міни.

Бронетехніка та транспорт: БМП Bradley, протимінні MRAP, високомобільні машини HMMWV, не уточнені види транспорту для логістичної підтримки, буксирування та перевезення обладнання.

Протитанкова зброя: переносні системи Javelin та AT-4, ракети TOW, які зокрема застосовує Bradley.

Спорядження для піхоти та інші категорії: стрілецька зброя, протитанкові міни, протипіхотні боєприпаси Claymore, боєприпаси для знешкодження перешкод, прилади нічного бачення, запасні частини, польове обладнання, навчальні боєприпаси, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Варто зазначити, що у переліку немає даних про постачання далекобійних ракет ATACMS, про які, як зазначав президент Володимир Зеленський він домовився з президентом США Джо Байденом напередодні. Проте ці ракети можуть бути включені до категорії "додаткові боєприпаси для HIMARS", саме так було під час перших постачань ATACMS восени 2023-го.

Також список без уточнень містить категорію "аеродромно-допоміжне обладнання", яке може вказувати на допомогу з підготовкою українських аеродромів для приймання літаків F-16.

Нагадаємо: 20 квітня Палата представників Конгресу США після шести місяців зволікань ухвалила фінансування допомоги Україні на $60,8 млрд.

23 квітня це рішення затвердив Сенат.

24-го – підписав президент США Джо Байден.

Пентагон планує передати допомогу «протягом одного-двох тижнів» після її схвалення, повідомила помічниця голови Пентагону Селеста Валландер.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити