Сенат США заборонив імпорт збагаченого урану з Росії

Головна > Міжнародне > Сенат США заборонив імпорт збагаченого у...
Author

Марія Куренко

01.05.2024, 13:01
Shares

0

Views

234

Ядерне паливо рф – США визнали залежність від російського ядерного палива  загрозою нацбезпеці » Слово і Діло
uatom.org

Сенат США ухвалив законопроєкт про заборону імпорту збагаченого урану з Росії та передав його на підпис президентові Джо Байдену.

Про це пише Bloomberg.

Згідно повідомленню, цей документ забороняє імпорт збагаченого урану з РФ через 90 днів після набуття законом чинності з можливістю тимчасових винятків до січня 2028 року.

Згідно з даними Департаменту енергетики США , Росія постачає майже чверть збагаченого урану, для понад 90 комерційних реакторів, що робить її першим іноземним постачальником .

Інфографіка: Управління енергетичної інформації США

Російська Федерація заробляє на цьому близько 1 млрд доларів на рік.

Ефект від заборони на імпорт збагаченого урану з РФ стане помітним через певний час. Оператори американських атомних електростанцій зазвичай перезавантажують реактори кожні 18-24 місяці, а закупівлі палива обговорюються заздалегідь.

Це означає, що більшість, але не всі енергокомпанії вже накопичили достатню кількість урану, щоб підтримувати роботу своїх реакторів принаймні протягом наступних кількох років, пояснило видання.

Заміщення поставок з Росії може призвести до зростання вартості збагаченого урану для США приблизно на 20%, зазначає видання.

Білий дім закликав до "довгострокової заборони" на російський імпорт, яка необхідна, щоб розблокувати близько 2,7 мільярда доларів для підтримки вітчизняної уранової промисловості, наданої Конгресом на початку цього року, залежно від наявності обмежень на імпорт російського урана.

"Це є пріоритетом національної безпеки, оскільки залежність від російських джерел урану створює ризик для економіки США та цивільної ядерної промисловості, які ще більше постраждали через війну Росії в Україні", — заявив Білий дім

Палата представників ухвалила згаданий законопроєкт у грудні минулого року на тлі зростаючої підтримки Конгресу в питанні ізоляції Росії за агресію проти України.

Нагадаємо: Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі, повідомляв раніше Bloomberg.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити