Нацкомісія з реабілітації реабілітувала добре ім'я Сергія Параджанова

Головна > Культура > Нацкомісія з реабілітації реабілітувала ...
Author

Марія Куренко

09.01.2024, 16:14
Shares

1

Views

504

Найстрашніше – проґавити прекрасне!» – злети та падіння Сергія Параджанова  - Дивись.info
dyvys.info

Національна комісія з реабілітації за поданням Український інститут національної пам'яті на засіданні у грудні реабілітувала видатного кінорежисера вірменина Сергія Параджанова, який народився у Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, інформує Інфокурс.

"Маємо дійсно історичну новину - Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно", - написав Дробович

Вінзазначив, що на підтримку розгляду справи виступали Офіс Президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Однак головні слова вдячності варто адресувати Роману Подкуру та його колегам з Національної комісії з реабілітації - за фаховість, ретельність та відповідальність. Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями, підкреслив голова Українського інституту національної пам'яті.

Радянський, український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор Сергій Йосипович Параджанов народився 9 січня 1924 року у Тбілісі. Він один із представників хвилі українського поетичного кіно. Започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму, хоча за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з'явилися лише по смерті художника.

Параджанов відомий як режисер кінострічки "Тіні забутих предків", заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, яка посідає перше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Знята стрічка була у 1964 році та принесла Параджанову міжнародне визнання. Зокрема, 39 міжнародних нагород, 28 призів на різноманітних кінофестивалях (із них 24 – гран-прі).

Картину Параджанова визнали найкращим фільмом в історії українського кіно |  Chas.News
10 фактів про легендарний фільм “Тіні забутих предків” – Про Україну і  українців

Кадри з фільму "Тіні забутих предків"

"Цей фільм – поетична драма про велике кохання Івана й Марічки. Фільм вводить нас у світ народних переказів, звичаїв і побуту старих Карпат", – такими титрами починається кінострічка "Тіні забутих предків".

Нагадаємо: Параджанов отримав звання ародний артист УРСР (1990, посмертно).а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно). Політв'язень (1973—1977).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити