"20 днів у Маріуполі" отримав премію BAFTA 

Головна > Культура > "20 днів у Маріуполі" отримав премію BAF...
Author

Марія Куренко

19.02.2024, 09:56
Shares

4

Views

247

20 днів у Маріуполі — Міжнародний фестиваль документального кіно про права  людини Docudays UA
docudays.ua

Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" премії BAFTA.

Як повідомила пресслужба BAFTA, церемонія вручення премії EE BAFTA Film Awards відбулася в неділю, 18 лютого.

"Сьогодні ввечері було оголошено переможців кінопремії EE BAFTA Film Awards 2024 на церемонії, яку організував Девід Теннант у Королівському фестивальному залі в Лондоні та транслювалася на BBC One та iPlayer. EE BAFTA відзначає найкращі фільми минулого року",- йдеться у пресрелізі.

Зазначається що у номінації "Найкращий документальний фільм" перемогла українська стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова.

Отримуючи премію, Чернов заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні.

"Позавчора було захоплено ще одне місто, Росія окупувала Авдіївку як багато міст до цього. Історія Маріуполя стала символом всього, що сталося, символом боротьби, символом віри. Дякую за те, що ви посилили наш голос і давайте продовжувати боротьбу", – сказав він.

Відео: ВВС

На сцену за нагородою піднявся Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Євген Малолютка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом із Черновим працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. Крім того, на сцені були кінопродюсеркиМішель МізнертаРені Аронсон-Рат.

Getty Images
Getty Images

Фільм "20 днів у Маріуполі" також був номінований як "Найкращий фільм іноземною мовою", але у цій категорії перемогла інша стрічка– "Зона інтересу"Джонатана Ґлейзера.

У стрічці Чернова показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок Чернова і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

Світова прем’єра "20 днів у Маріуполі"відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс"-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

Нагадаємо: BAFTA, Британська академія кіно і телевізійних мистецтв – це провідна у світі незалежна мистецька благодійна організація, яка привертає увагу громадськості до найкращих робіт у кіно, іграх і на телебаченні та підтримує розвиток творчих талантів у Великій Британії та за кордоном. Завдяки церемоніям нагородження та цілорічній програмі навчальних заходів та ініціатив, яка включає семінари, майстер-класи, стипендії, лекції та схеми наставництва у Великобританії, США та Азії, BAFTA відкриває, надихає та виховує нові таланти та дозволяє навчатися та творчо співпрацювати.

23 січня стрічку Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар»у категорії «Найкращий документальний фільм». Воєнні кореспонденти Чернов, Євген Малолєтка таВасиліса Степаненко із Associated Press були єдиними представниками міжнародних ЗМІ, які документували бої в Маріуполі. За роботу у місті в облозі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Церемонія нагородження 96-ї премії "Оскар" відбудеться в ніч на 11 березня. Вона традиційно пройде в театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Лише за чотири дні вона зібрала понад 531 000 грн та понад 4000 людей біля великих екранів.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Пізніше робота отримала спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest2023 у Великій Британії.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Стрічка Чернова перемогла у національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

8 травня Малолєтка, Чернов і Василіса Степаненко стали лауреатами Пулітцерівської премії. Вони отримали нагороди за екстрену фотозйомку та громадські заслуги як працівники американського медіа Associated Press.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити