Повідомлено про підозру у заволодінні держземлею майже на 291 млн гривень аграрному міністру Сольському

Головна > Закон > Повідомлено про підозру у заволодінні де...
Author

Назар Лазебний

23.04.2024, 11:09
Shares

3

Views

546

НАБУ оголосило набір «таємних агентів»
Національне антикорупційне бюро України

НАБУ заявило, що виклило ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

Як повідомляє пресслужба відомства, ймовірно, йдеться про міністра аграрної політики Миколу Сольського.

За даними НАБУ, у схему нібито на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів.

Як стверджує САП, у 2017 році власник низки сільгосподарських компаній, який згодом став депутатом та очолив аграрний комітет ВРУ, нібито у змові з головою Держгеокадастру та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Зазначається, що учасники схеми нібито забезпечили знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Що у подальшому стало підставою для складення обласним Держгеокадастром акту про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.

Для унеможливлення передачі землі стороннім особам її включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не було проведено.

За версією слідства, надалі ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю, а умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.

Унаслідок оборудки у 2017-2021 рр. учасники схеми нібито заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн. Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили НАБУ та САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Наразі про підозру повідомили організатору схеми, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяли вчиненню злочину.

Возможно, это изображение 2 человека и текст «НАБУ бУ НАЦОНАЛЬНЕ АНТИКОРУПЦЙНЕ БЮРО БЮРОУКРАЙНИ УКРАΪНИ СПЕЦ СПЕЦАЛИОВАНА AHT АНТИКОРУПЦИЙНА ПРОКУРАТУРА»
Возможно, это изображение 2 человека и текст «КАДОН БПРОЖКРАНА ΑΝТИХОРУ? L ANTRNCAAIO LNTXO НАЦОНАЛЬНЕ АНТИКОРУПЦЙНЕ БЮРО УКРАΙНИ БЮРОУКРАЙНИ И СПЕЦНАЛИЗОВАНА АНТИКОРУПЦЙНА ПРОКУРАТУРА»
Возможно, это изображение 2 человека и текст «НАбу НАЦЮОНАЛЬНЕ АНТИКОРУПЦЙНЕ БЮРО YKPAIHI БЮРОУКРАЙНИ ни СПЕЦАЛЕОВАНА CNEL АНТИКОРУПЦИЙНА ПРОКУРАТУРА»
Возможно, это изображение 2 человека и текст «1 лабу НАЦОНАЛЬНЕ ЬНЕ АНТИКОРУПЦИЙНЕ БЮРО БЮРОУКРАЙНИ УКРАЙНИ СПЕЦИАЛИЗОВАНА АНТИКОРУПЦИНА ПРОКУРАТУРА»

Фото: НАБУ, САП

Триває вручення підозр іншим учасникам схеми.

Нагадаємо: Сольський був обраний народним депутатом України 21 липня 2019 року, у серпні став головою комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики у Верховній Раді України IX скликання.

24 березня 2022 року Сольський був призначений на посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити