Палата представників США ухвалила допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів

Головна > Політика > Палата представників США ухвалила допомо...
Author

Марія Куренко

22.04.2024, 09:08
Shares

1

Views

641

Спікер Палати представників США Майк Джонсон виступає перед пресою після того, як Палата представників ухвалила великий пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також проголосувала за заборону TikTok. Капітолій США у Вашингтоні, округ Колумбія, 20 квітня 2024 року.
АFP

20 квітня Палата представників США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні на майже 61 млрд доларів.

Як повідомив "Голос Америки", за законопроєкт 8035 віддали голоси 311 представників: 210 демократів та 101 республіканець.

Документ тепер має схвалити Сенат і підписати президент Джо Байден. Голосування у Сенаті заплановане на 23 квітня.

Із суми призначеної на допомогу для України передбачено:

  • на озброєння - 23,2 млрд доларів;
  • на поповнення американських запасів зброї близько 23 млрд доларів;
  • на фінансування операцій США в регіоні - планується спрямувати 11 млрд доларів;
  • на закупівлю сучасних систем озброєння -приблизно 14 млрд доларів.

Ухвалений документ також зобовʼязує президента США надати Україні далекобійні ракети ATACMS. Водночас, очільник Білого дому може відкласти це рішення, якщо вважатиме, що це може зашкодити нацбезпеці США.

Документ тепер мають передати на розгляд Сенату як зміни до сенатського законопроєкту про міжнародну допомогу США HR.815, який ухвалили у лютому, щоб спростити процедуру проходження у Сенаті.

Закон набуде чинності після ухвалення у Сенаті та підписання президентом США.

Фінальне голосування відбудеться у вівторок, 23 квітня, повідомив лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Раніше Палата представників ухвалила законопроєкти про допомогу Тайваню на 8,1 млрд доларів, про допомогу Ізраїлю на 26,4 млрд доларів і законопроєкт про можливість заборони ТіkТоk, санкцій проти РФ і Ірану і конфіскації заморожених активів РФ на користь України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що "вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії".

"Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими. Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише завдяки силі", – йдеться у повідомленні президента у соцмережах.

Зеленський також висловив сподівання, що законопроєкт підтримає у Сенаті й скерують на розгляд президенту Джо Байдену.

Нагадаємо: 4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднилидвопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт провиділення 95 млрд доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайванюбез міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

16 квітня спікер палати представників США Майк Джонсон заявив, що внесе на розгляд до Конгресу окремий законопроєкт щодо підтримки України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити